Prof. Naci Görür Marmara’yı işaret etti

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Çanakkale Ezine’de meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından dikkat çekici bir açıklama yaptı. Depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın (KAF) orta branşına ait olduğunu belirten Görür, bu kolun ve KAF’ın güney kolunun yavaş enerji biriktirdiğini ve bu nedenle daha geç depremler beklediklerini ifade etti. Görür, en yakın depremin Marmara’da olabileceğini söyledi.

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde gerçekleşen depremin derinliği Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 10,23 kilometre olarak açıklandı. AFAD, deprem sonrası olumsuz bir durumun bulunmadığını ve saha tarama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Prof. Dr. Görür, deprem sonrası X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, depremin Bayramiç’in güneyindeki Evciler Fay Zonu’nda meydana geldiğini belirtti. Bu fayın KAF’ın orta branşına ait olduğunu ifade eden Görür, bu kol ve KAF’ın güney kolunun yavaş enerji biriktirdiğini ve bu nedenle daha geç depremler beklediklerini söyledi. Şimdilik en yakın depremin Marmara’da olacağını belirtti.

“SİZ NASIL TÜM ÜLKEYİ DEPREM DİRENÇLİ HALE GETİRİRSİNİZ ONU DÜŞÜNÜN”

Naci Görür, Çanakkale depremine ilişkin yaptığı uyarıdan saatler sonra ikinci bir uyarıda bulundu.

Görür, yine sosyal medya hesabından paylaştığı gönderide iktidar ve yerel yönetimlere seslenerek, “Ülkenin herhangi bir bölgesi her hangi bir zamanda büyük bir depreme maruz kalabilir ve binlece insanımız ölebilir. Bu çok ciddi bir olasılıktır. Onun için bırakın fayların özelliklerini, yerini boyutunu, ne zaman deprem üreteceğini. Onu bilim insanları düşünsün. Siz nasıl kentinizi ve tüm ülkeyi deprem dirençli hale getirirsiniz onu düşünün” ifadelerini kullandı.

İşte Naci Görür’ün dikkat çeken o uyarısı:

“Bu Çanakkale depremi nedeniyle uyarıyorum. Özellikle hükümet, muhalfet ve halk şunu idrak etmeli. Bu ülkenin hemen hemen her yeri bir fay örgüsüyle kaplı. Üikenin herhangi bir bölgesi her hangi bir zamanda büyük bir depreme maruz kalabilir ve binlece insanımız ölebilir. Bu çok ciddi bir olasılıktır. Onun için bırakın fayların özelliklerini, yerini boyutunu, ne zaman deprem üreteceğini. Onu bilim insanları düşünsün. Siz nasıl kentinizi ve tüm ülkeyi deprem dirençli hale getirirsiniz onu düşünün. Hükümeti, muhalefeti ve halkı ile yumruk olur elbirliğ i ile çalışırsan bu mümkün. Deprem dirençli ülkelerde bizde olan büyüklükte depremler olunce bir kaç kişi tesadüfen ölüyor bizde ise on binler ölüyor. Bu bize yakışmıyor, gelin ülkemizi deprem dirençli yapalım. Bu mümkün.”

AHMET ERCAN’DAN DEPREME İLİŞKİN AÇIKLAMA

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan da Çanakkale depremine ilişkin değerlendirmede bulunarak, depremin Biga-Çan-Bayramiç-Ezine kırığı üzerinde olduğunu ve yıkıcı olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, Ezine’ye doğru fay zonlarının bulunduğunu, 4’ün üzerindeki depremlerin hissedilebilir olduğunu ve potansiyel olarak bölgenin tehlikeli olduğunu belirtti. Depremin artçıları olabileceğini ve kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir