Kapadokya’da petrol-gaz arayacak

Posted by

31 bin hektarlık ruhsatlı sahasının yaklaşık 16 bin metrekaresinde petrol aramak üzere sondaj kuyusu açmak için aralık ayında ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alan şirket, yeni bir başvuru yaparak, arama sahasını 84 bin metrekareye çıkarmak istediğini bildirdi. ÇED dosyasında İndigo Grubu’nun sondaj kuyusu açmak istediği alanın ‘tarımsal nitelikli arazi’ statüsünde olduğu belirtilirken, söz konusu alanın, uluslararası sözleşmelerle tanımlanan ‘dünya miras listesinde’ yer almadığı; milli park, tabiat parkı, mera nitelikli olmadığı; Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında bir türe rastlanmadığı vurgulandı.

LÜKS TURİZM YAPIYOR

Türkiye’de kişiye özel lüks seyahat organizatörü Matiana Travel’ı, Kapadokya’nın ilk lüks oteli olan Museum Hotel’i; enerjide Indigo Jeotermal’i bünyesinde barındıran ve önümüzdeki süreçte lüks jeotermal turizmi planlayan İndigo Grup, Nevşehir bölgesinde petrol ve doğalgaz aramalarının yanı sıra, 400 dönüm arazi üzerinde ekolojik ve iyi tarım yapıyor.

GENİŞLEME BAŞVURUSU

İndigo Grup Turizm’in ilk olarak 30 bin 153 hektarlık ruhsatlı sahasının 15 bin 710 metrekaresinde petrol arama kuyusu açmak için yaptığı ÇED başvurusuna 11 Aralık 2023’te ‘ÇED gerekli değil’ kararı verildi. 7 milyon 200 bin TL’lik proje için şirket kararın üzerinden henüz 3 ay geçmişken bu kez ‘genişleme’ başvurusunda bulundu. 20 Mart’ta yapılan ‘petrol arama genişleme başvurusu’, petrol aramak üzere sondaj kuyusu açılmak istenen alanın 84 bin metrekareye çıkarılması için yapıldı. Petrol arama projesinin Nevşehir’in Avanos, Hacıbektaş ve Gülşehir ilçelerini kapsadığı belirtilen ÇED dosyasında, “Yapılacak çalışmalar ile rezerv tespiti ve üretim uygunluğu araştırılacak olup, daha sonra bu alanda ya da alanlarda üretim yapılıp yapılmayacağına karar verilecektir. Proje alanında arama sondajı yapılması ve yaklaşık bin 200 metre derinliğe inilmesi planlanmaktadır” denildi.

Şirket, arama sonuçlarına göre yeni kuyular da açacak.

NASIL ARAMA YAPILACAK?

İndigo’nun ÇED dosyasında, düşük miktarda patlayıcı ile kuyunun başından 630 metre ve bin 50 metre derinliklerde patlatma yapılacağı belirtilerek, “İki ayrı zonda patlatılmak suretiyle çelik boru yüzeyinde delikler açılarak petrol veya doğalgaz akışı olup olmayacağı test edilecektir. Patlatma işlemi düşük miktarda patlayıcı ile yeraltında gerçekleştirildiği için kuyu ağzında ve etrafında ses, gaz vb. emisyon oluşmayacaktır. Perfore operasyonu yerin 1-1.5 kilometre altında arkası çimentolanmış muhafaza boru içerisinde yapılmakta olup, diğer madencilik faaliyetlerindeki gibi sarsıntı, kaya fırlaması ve benzeri etkiler yok” denildi.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir